Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Cirkels

Kunnen jullie me met de volgende vraag op weg helpen? Alvast bedankt!

Van driehoek ABC is zijde AC groter dan zijde BC. Punt N is het midden van boog AB van de omgeschreven cirkel van driehoek ABC. NE is de loodlijn vanuit N op AC en NF is de loodlijn vanuit N op BC.
a: bewijs dat lengte NE = lengte NF
b: bewijs dat lengte AE= lengte BF

Femke
Student hbo - woensdag 18 juni 2003

Antwoord

a) Noem M het middelpunt van de omgeschreven cirkel. De middelpuntshoeken AMN en BMN zijn gelijk, want ze staan op gelijke bogen. De omtrekshoek ACN is gelijk aan de helft van AMN, de omtrekshoek BCN is gelijk aan de helft van BMN. Dus de twee omtrekshoeken zijn ook gelijk. Daaruit volgt dan dat CN de bissectrice is van de hoek BCA, en een eigenschap van punten op de bissectrice van een hoek is dat ze even ver liggen van de benen van die hoek, dus in ons geval |NE|=|NF|

b) Uit a) volgt nu de congruentie van de driehoeken NAE en NBF zodat |AE|=|BF|

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 20 juni 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics