De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Aftrekken en standaarddeviatie

Als ik een gemiddelde van 10 heb met een standaarddeviatie van 2 en een gemiddelde van 8 met een standaarddeviatie van 1 wat wordt dan de standaarddeviatie als ik deze getallen van elkaar aftrek?

John d
Ouder - woensdag 18 juni 2003

Antwoord

Voor onafhankelijke toevalsgrootheiden X en Y, en reele getallen a en b geldt

s2(aX+bY) = a2s2(X) + b2s2(Y)

Met a = 1 en b = -1 wordt dat

s2(X-Y) = s2(X) + s2(Y) = 22 + 12 = 5

De standaarddeviatie van X-Y is dus Ö5. De waarden van de gemiddelden komen er dus niet in tussen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 18 juni 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics