De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Parabolen en kwadratische vergelijkingen

Hoe kan ik (2 havo) het snijpunt met de x-as uitrekenen van de formule: y=-x2+6x-4 als het snijpunt met de y-as 0 is gesteld.

lianne
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 24 januari 2002

Antwoord

y=0
Dus -x2+6x-4=0
x2-6x+4=0
En nu zou je kunnen gaan (proberen!) te ontbinden in factoren, maar heb je dat al gehad? Waarschijnlijk niet... bovendien heb je er hier niet veel aan... de abc-formule dan? (Ook niet gehad)
Maar wat dan...?

Teken de grafiek!
Maak een tabel... neem voor x -2,-1,0,1,2,3,4
Bereken y
Teken de grafiek.
Kun je nu 'bedenken' waar de snijpunten met de y-as liggen?
Wel lastig want het komt niet mooi uit, maar 'zo ongeveer' kan je het uit de grafiek aflezen. Je zou zelfs nu kunnen gaan inklemmen, maar of dat de bedoeling is?

Zie ontbinden in factoren

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 26 januari 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3