|
|
\require{AMSmath}
De laatste stelling van Fermat
Wat is de laatste stelling van Fermat en wat is het bewijs hiervan?
Pedro
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 24 april 2002
Antwoord
De laatste stelling van Fermat luidt als volgt.
de vergelijking
xn + yn =zn
heeft GEEN oplossingen x,y,z (ongelijk nul) wanneer n een geheel getal is groter dan 2.
(m.a.w. alleen voor n=1 of 2 zijn er oplossingen x,y,z te vinden.)
voorbeeld: als n=1, staat er simpelweg x+y=z
Een mogelijke oplossing (x,y,z) is (2,3,5) Maar er zijn natuurlijk oneindig veel meer combinaties.
Als n=2 staat er x2 + y2 = z2, je herkent Pythagoras hier wel in. Een mogelijke oplossing (x,y,z) is (3,4,5) of (5,12,13) of...
Als n>2 lukt het je NIET om een x,y,z (gehele getallen!) te vinden zodat de vergelijking klopt.
Dit is de "Laatste stelling van Fermat".
Het bewijs...... is LASTIG!! Maar zoek maar met een zoekmachine op "fermat" en je vindt er vast en zeker wel wat links die leiden naar het bewijs.
groetjes,
Martijn
Zie De laatste stelling van Fermat
mg
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 24 april 2002
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|