De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Dichtheidsfunctie

Hallo,

Stel, er zijn twee personen A en B die beide dezelfde test hebben gemaakt.

Persoon A heeft een score XA van 36
Persoon B heeft een score XA van 40

De standaardmeetfout SE van deze test is bekend en is gelijk aan 2

Hoe bepaal ik dan de significantie van het verschil in testscores tussen persoon A en persoon B, met andere woorden: hoe bereken ik de kans op het gevonden resultaat onder de nulhypothese dat de ware scores van persoon A en persoon B gelijk zijn?

Ik vermoed dat ik het verschil D tussen XA en XB (=4) moet delen door de standaarddeviatie van D onder de nulhypothese. Deze standaarddeviatie sD is volgens mij gelijk aan:

Ö(2* SE2)

Als ik D deel door sD, is de resulterende grootheid dan studentverdeeld? En met hoeveel vrijheidsgraden? Of zit ik helemaal op het verkeerde spoor?

Antwoord

Onder de aanname dat beide scores onafhankelijk en normaal verdeeld zijn met standaarddeviatie 2 kun je voor de verschilvariabele D=XA-XB stellen dat die variabele D normaal verdeeld is.
De vraag is nu even hoe je op die waarde 2 komt. Dat zal hopelijk niet uit de twee meetwaarden komen. Wellicht is dat een ervaringsgegeven uit veel metingen. Dan zou ik gewoon een normale verdeling hanteren.
De vraag of er verschil is komt overeen met het toetsen van H0:D=0
Hierbij is sD=Ö(2·22). De grenzen van het kritiek gebied bij a=0,05 zijn dan ±1,96·Ö8=±5,54. Dat betekent dat een kleiner verschil dan 5,54 aan het toeval kan liggen.
Die vrijheidsgraden heeft eventueel te maken met de manier waarop je die waarde 2 hebt vastgesteld. Zonder verdere informatie kan ik daar niet veel mee. Overigens zal de toets met een t waarde nooit nauwkeuriger worden.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Kansverdelingen
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:19-5-2024