De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Derdegraadsvergelijking

Stel, je voert als bouwbedrijf een renovatie bij 100 woningen uit. Je wilt na afloop een 'bewoners-tevredenheidsmeting' uitvoeren. Met welke formule bepaal je dan de juiste steekproefgrootte? Hier is geen sprake van P en Q, alle klanten zijn gelijk (geen onderscheid tussen man en vrouw o.i.d.). Ik zou voor elk project (met een x-aantal bewoners) de juiste steekproef willen bepalen om de minimale respons voor een representatieve analyse vast te stellen.

Antwoord

Voor dit probleem lijkt mij, op niet-wiskundige gronden, geen enkele steekproef voldoende. In de eerste plaats omdat een populatie van 100 gezinnen dermate klein is, dat 1 gezin een grote invloed kan hebben op de uitslag. In de tweede plaats omdat bij bewoners-tevredenheid de interactie tussen buren en tussen buurtbewoners een vaak overheersende rol speelt (als je toevallig dat ene asociale gezin in een niet-asociale wijk (vgl. de familie Flodder) in je steekproef selecteert wordt hierdoor het totaalbeeld volkomen anders dan in de situatie dat zij niet worden geselecteerd).

Mijn advies: interview de gehele populatie van 100 gezinnen en verwerk de resultaten in spreidingsdiagrammen e.d. en NIET in eenvoudige gemiddelden.

Succes!

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Vergelijkingen
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:19-5-2024