WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 22 november 2024

Pompen in realiteit, aanpassing

Wij hebben in realiteit in ons bedrijf 2 centrifugaalpompen die een mengsel verpompen, deze 2 pompen zuigen apart materiaal aan met een snelheid van 6 m/s, met een respectievelijk pompvermogen van 4000kw elks, de aanvoerleiding van beide pompen is 1.3m doorsnede, met een druk van 3 bar juist na de de pompen.

Nu komen deze 2 leidingen samen in een pijp met diameter 1,8m, dit gebeurd door middel van een t-stuk, waardoor in mijn inzien er veel energie verloren gaat vermits deze 2 pompen tegen elkaar inblazen.(krijg je hierdoor ook geen turbulente stroming ipv laminair?).

Nu zou ik graag weten hoe ik het energieverlies hiervan kan berekenen, wat als ipv een t-stuk voor een spruitstuk wordt gekozen (branch pipe) welke energie winst kan hierbij gehaald worden?

Met veel belangstelling zie ik uw antwoord tegemoet.

kim S
25-3-2018

Antwoord

Beste Kim,

Deze vraag is niet zomaar aan de hand van de verstrekte gegevens te beantwoorden. Het rekenen aan stromingsverschijnselen is zeer complex. Op wikipedia: vloeistofmechanica kan je een indruk krijgen van wat er allemaal komt kijken bij dit rekenwerk. Zelfs in eenvoudige situaties kan alleen met behulp van numerieke methodes aan een vraagstuk worden gerekend. Geen vaag voor WisFaq, dus.

GHvD
25-3-2018


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#85902 - Anders - Iets anders