WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 22 november 2024

Re: Re: Modulor van Le Corbusier

Ik typ de vraag over:
In het stelsel in afbeelding 17 (pag. 32 van 't boekje de gulden snede) komen opeenvolgende lengten en breedtes van de modulor-rij. Leidt een verdeling van een rechthoek uit de stelsel tot een combinatie van andere kleinere rechthoeken uit dit stelsel, die altijd past? Dus als 3 van de rechthoeken uit de modulor komen, komt de 4e dan ook in de modulor voor?

We hopen dat de vraag zo iets duidelijker is.

Jurgen en de rest
14-3-2003

Antwoord

We hebben inmiddels geconstateerd dat de 'eigenschappen' in het boekje toch niet helemaal kloppen. De getallen in de modulor zouden steeds eenzelfde factor moeten verschillen, maar dat klopt niet. Wiskundig geformuleerd:
Er geldt: Mn/Mn+1 is niet steeds hetzelfde. Wel voor n is oneven of n is even... dus de bewerking is ook niet juist!

Maar los daarvan... laten we er 'even' van uitgaan dat het wel zou kloppen, dan geldt voor de lengte van zo'n rechthoekje dat bij het rechthoekje aan de rechter kant de lengte p keer zo groot is... en dat bij het rechthoekje er boven de breedte p keer zo groot is... dan is het vierde rechthoekje (het donkere rechthoek) dus qua lengte p keer zo lang en p keer zo breed... dus als het eerste rechthoekje uit de modulor-rij komt (dus de lengte en de breedte), dan komt het nieuwe rechthoekje dat ook, want het is immers p keer zo lang en p keer zo breed.

q8521img1.gif

WvR
14-3-2003


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#8521 - Fibonacci en gulden snede - Leerling bovenbouw havo-vwo