WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op zondag 24 november 2024

Re: Re: Re: Optimum bepalen van een meetreeks en polynomen

Hallo,

Wij zijn studenten chemie en geen wiskundigen.

Hoe dan ook proberen wij van een data set een model te bouwen waarmee je kunt voorspellen in plaats van handmatig een getal te zoeken.

Dus een verkeerde notatie zou heel goed kunnen.

De gegevens bestaan uit:

1e dimensie gemeten hoogte (40 getallen)
2e dimensie gemeten snelheid (ook 40 getallen)
3e dimensie gemeten temperatuur (10 keer)
4e dimensie gemeten grootte (10 keer)

Het lukt ons door de reeksen te fitten met polynomen in Excel. Nu kunnen we het uitrekenen. Dat is handig maar we willen juist verder gaan en het geheel omzetten in een wiskundig 'model' waarmee we verder kunnen gaan. Bijvoorbeeld een optimum bepalen.
Juist daarom vragen we hulp aan experts (wiskundig) dat zijn wij helaas niet.

Wat is nou een verstandige stap?
Bedankt voor de hulp.

Eric, awad, Sam en Onno
6-9-2017

Antwoord

In de vorige vraag hadden jullie het over een vier-dimensionale matrix van getallen, nu geef je aan dat er in de vier dimensies achtereenvolgens veertig, veertig, tien, en tien metingen/coördinaten(?) zijn. Nu kan ik al twee kanten op: hebben jullie nu een echte matrix en dus $40\times40\times10\times10$, dus $160.000$, viertallen; of hebben jullie slechts honderd getallen, verdeeld in vier groepen van veertig, veertig, tien, en tien?

In het eerste geval is het onzinnig om, bijvoorbeeld, de eerste coördinaat als functie van de tweede te proberen te schrijven omdat de andere coördinaten te veel variatie meebrengen.

In het tweede geval is de vraag of de eerste veertig metingen gelijk met de tweede veertig zijn gedaan; dan kun je een polynoom proberen te fitten. Als de ene rij gisteren is gedaan en de tweede vandaag dan is er geen verband te verwachten. Je kunt dergelijke bespiegelingen over de twee rijen van tien houden en, ..., dat is het. Door de ongelijke aantallen is er niets met eerste versus derde (etc) te doen.

Mijn advies: zoek een docent wiskunde op je school en begin met te vertellen wat je eigenlijk wilt, en waar je dat uit wilt halen. Een direct gesprek is veel vruchtbaarder dan het dagenlang heen en weer sturen van berichten met telkens een klein beetje vooruitgang.

kphart
7-9-2017


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#85014 - Formules - Student hbo