Beste wisfaq,
Ik had een vraag n.a.v een opdracht van wiskunde. het gaat over kansrekeningen in de 17e eeuw en nou kan ik een hoop informatie vinden over bijv. Christiaan Huygens. maar waar het mij om gaat is Chevalier de Meré, wat waren de problemen waar hij tegenaan liep en hoe loste hij ze op?
ik hoop dat u mij hierbij kunt helpenYvette Kuyper
10-3-2003
lieve yvie ;-),
alhoewel het inderdaad erg makkelijk is je probleem door te schuiven naar de beste mensen van wisfaq was het ook heel goed mogelijk geweest in google te zoeken op chevalier de mere waar je vervolgens zo'n 50.000 hits krijgt die je het antwoord geven.
Chevalier de Mere (ik ben geen talenfreak en doe derhalve niet aan accenten ;-)...) was een rijk man die zijn tijd verbracht met gokken. De beste man dacht iedereen te slim af te zijn door te wedden dat hij tenminste een zes gooide met 4 dobbelstenen.
Kansrekening was destijds nog niet uitgevonden maar iedereen voelde wel aan dat de kans op een 6 1-6de was. Welk een sukkel die wedde deze wet te tarten door slechts 4x te gooien. De mensen stonden dagen in de rij om geld te verdienen aan deze sukkel...
Deze sukkel echter lachte zich een breuk want zoals je zelf nl. al lang berekend hebt is de kans op winst gelijk aan 0.52 en op de lange duur wint hij dus altijd (vergelijk het casino).
(De kans op geen zes in 4 worpen is (5/6)^40.48 dus de kans op tenminste een zes in .... precies).
Hoewel ze in die tijd geen faxen, emails of telefoons hadden hoorden de mensen toch van elkaar dat het beter was om het gokspel van de Mere niet te spelen. Dit had natuurlijk alles te maken met de nieuwe ferrari die de mere gekocht had van zijn winsten en daarmee het succes verraadde van zijn praktijken.
De beste braverik liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en verzon een nog onwaarschijnlijker weddenschap. Met twee dobbelstenen binnen 24x gooien tenminste een keer dubbel zes gooien. Nu kwam de Mere maar liefst 12 worpen tekort (bij de vorige weddenschap waren dat er slechts 2)
Hij had echter beter ergens anders de onwetendheid van zijn slachtoffers kunnen misbruiken (never change a winning team), want het probleem met deze nieuwe weddenschap was dat hij inderdaad onwaarschijnlijker was: de kans op winst is namelijk ongeveer gelijk aan 0.49.
Zo verspeelde de man vrijwel zijn gehele vermogen. Uiteindelijk vroeg hij ten einde raad hulp aan www.wisfaq.fr die destijds bemand werden door Blaise Pascal en r Fermat, twee van de grootste wiskundigen van die tijd zoals ook nu wisfaq bemand wordt door de beste wiskundigen (het is alleen jammer dat men daar pas achter komt over een jaar of 350...
Deze twee hebben uiteindelijk de kansrekening tot leven geroepen.
Beantwoord dit je vraag?
groet MartinZie vraag 2360 [http://www.wisfaq.nl/showrecord3.asp?id=2360]
MvdH
10-3-2003
#8352 - Geschiedenis - Leerling bovenbouw havo-vwo