Bedankt voor jullie reactie. Ik denk nu,dat de afwijking van de snijpunten uit berekening en uit de grafieken zit in de opstelling van de waarden tabel.Voor vergelijkbare opgaven cosinus en tangens lukt het ook niet.
Doe ik de opeenvolgende stappen via grafieken met opschuivingen en vermenigvuldigen,dan leidt dit tot dezelfde "foutieve"grafieken
Voor de beide getallen, die jij hebt gekregen,geef ik nu mijn opstelling.
Voor sin(x) : twee waarden voor x in radialen genomen
Y =sin(0) = 0 en y=sin(2 rad.)=sin(114,6 gr)=0,9
x= 0 ; 2
verschuiven naar links met 2/3 pi wordt -2,1 ;-0,1
vermenigvuldigen tov Y-as met 2/3 wordt -1,4 ; 0
y= 0 ; 0,9
vermenigvuldigen met -3 tov de X-as wordt 0 ;-2,7
verschuiven naar boven met 1 wordt 1 ;-1,7
jouw waarde is -1,59 ; 1
Dit lijkt op omwisseling?
Ik ben benieuwd hoe dit zit en de aap uit de mouw komt
groet Joep
Prettige PasenJoep
26-3-2016
Ik vraag me af waarom je de berekening helemaal vanuit de standaardgrafiek doet. Ik neem aan dat je een rekenmachine ter beschikking hebt. Zet het apparaat direct op de radiaalstand want het omrekenen naar graden is volslagen overbodig. Bovendien spelen graden in deze goniometrie helemaal geen rol.
Als je nu bijvoorbeeld x = -1,4 wilt invoeren, dan kun je in één keer het getal 11/2 x (-1,4 + 2pi/3) intikken. Ik neem nu aan dat je machine op zijn minst haakjes en een pi-knop heeft. Zo niet, dan zou ik hem aan een museum voor oudheden proberen te verkopen.
Vervolgens druk je op de sinusknop en vermenigvuldigt het resultaat met -3. Ten slotte tel je er nog 1 bij op en meer is het niet. En daarna neem je weer een andere waarde voor x.
Ik zou je nogmaals in overweging willen geven om een grafische rekenmachine aan te schaffen.
Niet alleen tekenen die dingen prima grafieken maar ze hoesten de tabellen waar je nu zo veel energie in steekt, in een ogenblik op.
MBL
26-3-2016
#77988 - Goniometrie - Ouder