In mijn onderzoek naar motivatie verandering, heb ik 9 respondenten. 7 mannen en 2 vrouwen. Ik wil kijken hoe hun motivatie, in de loop van het hulpverlenerstraject is veranderd. Er is daarvoor gevraagd naar motivatie eerst, en motivatie nu. Dit is gevraagd met cijfers, van 0 tot 10. Er is dus geen variabele waarop de motivatie vergeleken wordt, behalve met elkaar. Ik wil kijken of de motivatie is veranderd, per respondent dus niet met behulp van gemiddeldes. Ik kan dit kijken door gegevens naast elkaar te leggen, maar wil dit liever met een berekening doen. Zelf kan ik niet duidelijk krijgen hoe ik dit moet doen.leonie kamp
21-5-2012
Hallo Leonie,
De keuze van de juiste statistische verwerking van resultaten is altijd een punt van discussie. Het hangt erg af van wat je onderzoeksvraag precies is, ik ken jouw onderzoeksvraag niet precies.
Wanneer je wilt weten of het hulpverlenerstraject invloed heeft gehad, dan is een tekentoets redelijk 'veilig'. Je vindt hier een goede uitleg over deze toets, inclusief een duidelijk voorbeeld dat erg lijkt op jouw situatie.
Een andere mogelijkheid is een gepaarde t-toets, zie deze uitleg en dan met name voorbeeld 2. Deze toets is gevoeliger, maar gaat ervan uit dat de verschilscores normaal verdeeld zijn. Deze aanname is discutabel.
Kan je hiermee vooruit?
GHvD
21-5-2012
#67642 - Statistiek - Student hbo