In mijn opleiding is in een paar maanden tijd de normering om een voldoende te halen 2 x aangepast. Klopt de redenering achter deze verandering gezien vanuit het oogpunt van kansberekening?
Normering 1 was:
Ja/Nee/Vraagteken waren de 3 antwoord megelijkheden. 35% was de norm voor een voldoende. Bij een fout antwoord bij het invullen van Ja of Nee werd er 1 punt afgetrokken. Bij het invullen van ? werdt er niets afgetrokken.
Toen veranderde het in normering 2:
Ja/Nee vragen zonder vraagteken. 55% was nodig voor een voldoende. Bij een fout antwoord bij het invullen van Ja of Nee werd er 1 punt afgetrokken. Het invullen van een vraagteken was niet meer mogelijk.
Toen veranderde de normering (3) weer:
De normering veranderde van 55% naar 70%. De redenatie hier achter was dat er nog een gokfactor meegenomen moest worden aangezien de mogelijkheid van het invullen van een vraagteken weg viel. Deze gokfactor zou dus 15% zijn?
Nu is dit volgens mij niet correct. Bij Ja/Nee/? is er namelijk ook een gokfactor ongeacht dat je de mogelijkheid hebt om een vraagteken in te vullen.
Daarnaast vraag ik me af of qua kansberekening 15% een correct percentage is?
Is er iemand die de wiskundige redenatie achter deze beslissing snapt/kan uitleggen of eventueel wat er niet aan klopt mocht dit het geval zijn.Marco van Meer
5-8-2007
Marco,De procedure gaat algemeen als volgt:Stel een tentamen omvat 80 ja/nee vragen,dus 80 punten te behalen.Dan is correctie raadkans 1/2·80 =40 en kennispercentage 55%(80-40)=22.De cesuur wordt dan 61/62 punten.Bij 62 punten een voldoende.Mischien kun je dit toepassen op jouw geval.
kn
14-8-2007
#51719 - Kansrekenen - Student hbo