Jet Klaassen beheert een broodjes zaak. Zij koopt elke dag verse broodjes in dozen van 100 stuks in. Zo'n doos broodjes kost 15 gulden. Als ze alle broodjes van een doos verkoopt, kan ze per doos rekenen op een winst van 20 gulden. Maar dozen met broodjes die ze overhoudt, kan ze niet tot de volgende dag bewaren.
Gedurende 50 dagen heeft Jet haar verkoop bijgehouden het resultaat staat in de tabel.
Ter vereenvoudiging nemen we aan dat Jet steeds alle broodjes uit een aangebroken doos verkoopt.
Onderzoek hoeveel dozen Jet het beste per dag kan inkopen om op de verkoop een zo groot mogelijke winst te maken. Bij dit onderzoek zijn de volgende vragen van belangOnderzoek wat het effect is van enkele veranderingen aan de gegevens.
- Hoeveel kan de winst van Jet zijn als ze bijvoorbeeld negen dozen inkoopt? Bedenk dat ze in dit geval alle ingekochte negen dozen kan verkopen, maar ook een of meer dozen naar de schillenboer moet brengen.
- Wat is de verwachtingswaarde van de winst van Jet als ze negen dozen inkoopt?
- Bij welke inkoop kan Jet de grootste winst verwachten?
Met vriendelijke groetAnoniemo
5-3-2005
Als je 9 dozen koopt dan verwacht je in 8 van 50 gevallen er slechts 5 te verkopen, in 12 van de 50 verkoop je er 6, enz. Denk daar maar eens over na! In 6 van 50 gevallen verkoop je ze alle 9.
Je kan dan het 'verwachte' aantal verkochte dozen zo uitrekenen:
Vermenigvuldig je dit met de opbrengt per doos (20 euro) dan is dat je de te verwachte opbrengst. Voor 9 dozen moet je wel 9·15=135 euro investeren... dus je verwachte winst is...
Dit kan je natuurlijk ook voor andere aantallen doen. Kijk er maar eens goed naar... Bedenk wel dat je bij 10 geen 10 dozen verkoopt omdat je er immers maar 9 had... Als je dus 8 dozen koopt, dan...
Hopelijk kan je er verder mee...
WvR
10-3-2005
#34870 - Wiskunde en economie - Leerling bovenbouw vmbo