Ik doe een onderzoek naar de effectiviteit van een interventie (groepshulpverlening) en maak gebruik van (ordinale)vragenlijsten. Mijn steekproef bestaat uit 20 deelnemers (10 experimentele groep, 10 controlegroep)! Dit is dus een te kleine steekproef voor parametrische testen. Is de meest bruikbare test de Mann Whitney? En waarom? (ik had er nog nooit van gehoord tot me deze aangeragen werd). Zijn er voor deze situatie alternatieven?
Ik hoop dat bovenstaande gegevens voldoende zijn om een antwoord op mijn vraag te kunnen geven...
PS. Wel een super-site! Zeer handig!!Kim
20-12-2004
Of de Mann Whitney toets het meest geschikt is is nog maar zeer de vraag. Dat hangt af van de exacte aard van de betreffende ordinale variabele, dus laten we zeggen hoe je die variabele op de vragenlijst gevraagd hebt.
Daarnaast is het zo dat Mann Whitney theoretisch gezien toetst op de mediaan. Maar wat is die mediaan bij jouw ordinale variabelen ?? Ik vraag me af of dat zo wel mag.
Vanuit dit oogpunt lijkt me de keus voor de toets van Mann Whitney een zeer discutabele.
Dan de Mann Whitney toets gebruiken als excuus voor een te kleine steekproef waardoor je geen parametrische toets zou mogen gebruiken. Als dat al zou mogen is dat van de "drup in de regen". De steekproef is al veel te klein en vervolgens zou je dan ook nog een parametrische toets willen vervangen door een non-parametrische waardoor de onnauwkeurigheid per definitie veel hoger wordt. Dat lijkt mij in ieder geval geen goede keus. Je kunt geluk hebben maar ik denk dat er zo ook weinig bruikbaars uit je toetsen zal komen.
Afgaande op jouw informatie ben ik bang dat jouw erg kleine steekproef toch een erg groot probleem gaat zijn.
Met vriendelijke groet
JaDeX
jadex
26-12-2004
#31584 - Statistiek - Student universiteit