Bedankt voor je reactie, uiteraard was ik al op de hoogte van de vele verschillende omstandigheden. Maar als je dan toch een voorspelling moet doen, hoe kan ik dat het beste doen. Uiteraard bekijk ik het maar vanuit één team uit een poule. Bekend is wie al tegen wie heeft gespeeld en hoeveel sets ze tegen en voor hebben. Van hieruit kan je de positie bepalen. Wij (team A) spelen tegen team B. Team B heeft al tegen team C en D gepeeld, daar hebben wij ook al tegen gespeeld. Nu kan je een berekening maken op basis van deze gegevens en hun sets voor en tegen. Hieruit volgt een kans van uitslag. Die berekening wil ik graag. Rekening houdend met thuisvoordeel x en positie x van de 11,12, 13 of 14.
Ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft.Mike
21-10-2004
Hallo, Mike.
Deze herhaalde vraag heb ik vrijgegeven aan de andere beantwoorders, maar niemand voelt zich geroepen.
Dus zal ik er nog maar eens iets over proberen te zeggen.
Je kunt natuurlijk wel een modelletje opstellen, een algoritme dat een getal oplevert.
Maar dat algoritme geeft dan zeer zeker een zeer onzuivere en onnauwkeurige schatting van de kans, gewoon omdat er veel te veel factoren een rol spelen en er veel te weinig cijfermateriaal is, laat staan relevant cijfermateriaal.
Dat de kans op een bepaalde uitslag (zoals 3-0) bijvoorbeeld 30% is, betekent: als de wedstrijd tienduizend keer onder exact dezelfde omstandigheden zou plaats vinden (maar met wisselende voorgeschiedenis), zou die uitslag drieduizend keer optreden.
Maar uw algoritme (telkens toegepast op het schaarse cijfermateriaal van de aan een van de tienduizend wedstrijden voorafgaande poulewedstrijden) zou bijvoorbeeld vijftienhonder keer die uitslag voorspellen, dus er systematisch ver naast zitten.
Bovendien zou uw algoritme een grote spreiding in voorspellingen te zien geven (bijvoorbeeld elke mogelijke uitslag ongeveer even vaak).
hr
21-10-2004
#28834 - Kansrekenen - Student universiteit