WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op zondag 24 november 2024

Re: Cumulatieve Frequentie Dichtheid

Beste JaDeX,
Okay thanx het eerste deel stond ook reeds in mijn verhaal het tweede deel is nieuw, dat elimineert de optie voor gebruik van CFD voor de ogief.
Vervolg vraag is dan hoe zit dat als ik een relatieve histogram wil tekenen.
Histogram is dus FD, relatief histogram dus RFD, maar wat weegt nu 'zwaarder', relatief of dichtheid.
Moet ik nu de Relatieve frequentie delen door de klassebreedte (of via de standaardklassebreedte) of moet ik de FD delen door de som van FD?

Een tweede vraagje is dan eigenlijk nog wordt er ooit dan een cumulatieve Histogram getekend?

M.v.g.
Peter Stikker

peter stikker
22-6-2004

Antwoord

Een relatief histogram....... De functie van een histogram is de verhoudingen van het aantal scores in de klassen weer te geven. Dat kan door de frequentiedichtheid te berekenen als frequentie/klassebreedte maar ook met behulp van een standaardklassebreedte. De verticale as laat dan een andere waardeverdeling zien maar daar gaat het helemaal niet om. De verhoudingen van de hoogten van de staven blijven gelijk.
Derhalve voegt naar mijn mening een relatief histogram (wat dat dan al zou mogen zijn) niets toe. Sterker nog: ik zou het nooit gebruiken en ik heb het ook nog nooit in de literatuur op een zinvolle manier gezien. Dus mijn advies. Vergeet ook dat relatief histogram.
Wanneer het gaat om de beste grafische voorstelling heeft ook een cumulatief histogram weinig zin in die zin dat je dan het probleem krijgt van dichtheid of niet, bovendien is daar een betere grafiek voor..... namelijk een cumulatief frequentiepolygoon.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
25-6-2004


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#25706 - Statistiek - Docent