Hoe los je dit op:
dx/dt = -a*y
dy/dt = -b*xKakelmuts
8-12-2003
d(x)/dt = -ay
d(y)/dt = -bx
Dit is een eenvoudig stelsel eerste orde differentiaalvergelijkingen.
Leid de eerste vergelijking nogmaals af naar t
=
d2(x)/dt2 = -a d(y)/dt
d(y)/dt = -bx
Na substitutie van d(y)/dt :
d2(x)/dt2 = abx
d(y)/dt = -bx
De eerste vergelijking kan je 2 maal intergreren naar t ( y komt daar nu niet meer in voor). Daar krijg je x uit. Eens je x kent, ken je door de tweede vergelijking ook y door 1 maal naar t te integreren.
(houd rekening met eventuele beginvoorwaarden.)
Koen Mahieu
km
8-12-2003
#17248 - Differentiaalvergelijking - Student hbo