Wij maken ook een profielwerkstuk over kiesmechanismen, maar bij ons wil het niet zo lukken. Kun je ons helpen aan informatie of een paar handige tips.
Met vriendelijke groet
Maarten en MichaelMaarten
3-11-2003
Ik kan me eigenlijk niet zo goed voorstellen dat de links op Kiessystemen en kiesmechanismen niet voldoende ingangen biedt voor nader onderzoek. Vooral het overzicht (onderaan) geeft in ieder geval een historisch overzicht.
Er is ook een zebraboekje:
[8] Verkiezingen, een web van paradoxen
door H. de Swart, A. van Deemen, E. van der Hout, P. Kop
[isbn 90 5041 064 2]In deze Zebra kijken we naar manieren om verkiezingen te organiseren. Dat zijn er meer dan je misschien zou denken! Elk kiesmechanisme blijkt behept met vreemde paradoxen. Zo kan het gebeuren dat meer stemmen op een partij er juist toe leidt dat die partij minder zetels krijgt. Ook is het in sommige kiesmechanismen mogelijk dat een meerderheid van de kiezers kandidaat A prefereert boven B, maar dat B toch wordt verkozen.Misschien moet je eens kijken of je dat kan gebruiken.
Verkiezingsystemen in verschillende landen worden onder de loep genomen, en er wordt ingegaan op de vraag of er eigenlijk wel een ‘goed’ kiesmechanisme bestaat.
WvR
3-11-2003
#15741 - Geschiedenis - Leerling bovenbouw havo-vwo