ik ben een vierde jaars geneeskunde studente uit Maastricht, en zoals je misschien weet wordt er in Maastricht op de Medische faculteit nauwelijks statistiek onderwijs gegeven. Op de middelbare school had ik een Bpakket: geen statistiek dus. Nu zit ik in Canada voor mijn wetenschaps-coschap en je raadt het al: er wordt van mij verwacht dat ik een zeker niveau van statistiek beheers. Niet dus. Ik kan me voorstellen dat ik bij jou niet geheel aan het juiste adres ben, aangezien je site zich vooral richt op middelbare scholieren, maar niet geschoten is altijd mis.
Ik probeer voor mijn onderzoek een sample size te bereken. Ik wil babietjes met een bepaald stofje (uraat) in hun luiers vergelijken met babies zonder dat stofje (dat is dus een dichotome variabele). Ik wil onder andere onderzoeken of er een verschil is in gewichtsveranderingen in de eerste twee dagen (ook dichotoom: ja is meer dan 10% gewichtsverlies tov het geboorte gewicht van de babie en nee is minder dan 10%). Ik heb dus twee groepen. Frequentie tabellen maken en odds ratio uitrekenen dat lukt nog wel, en 95% intervallen ook nog. Maar ik kan er niet achter komen hoeveel personen ik in mijn studie zou moeten betrekken om valide resultaten te krijgen.
Ik ben er achter dat ik de chi-squared test moet gebruiken, maar hoe???
Kun je me helpen of kun je me doorverwijzen?
Alvast hartelijk bedankt,
Groet AndreaAndrea Ruissen
5-7-2003
Tja,ja, ik herken dat. Vast de gevolgen van ons PGO en Projectonderwijs.
Bij ons ben je inderdaad aan het juiste adres. Zoals je wellicht al ontdekt hebt "doen" we al lang niet meer alleen middelbare schoolniveau vragen.
Even over je onderzoeksopzet: Waarom ga je dat gewichtsverlies (interval/ratio variabele) vertalen in een dichotome variabele (hoogstens 10%/meer dan 10%)?. Dat hoeft toch helemaal niet? Op grond waarvan kies je overigens 10% en niet 8% of 12% als grens? Je merkt wel dat ik het statistisch allemaal niet zo duidelijk vind.
Wanneer je die twee dicotome variabelen hebt zou je kunnen toetsen:
H0: gewichtsverlies (dichotoom) is niet afhankelijk van het soort behandeling
Tegen H1: gewichtsverlies is wel afhankelijk van het soort behandeling.
Dan krijg je dus een chi-kwadraattoets op onafhankelijkheid, maar ook een verschiltoets voor fracties zou hier kunnen.
In eerste instantie zou ik je dit echter niet willen aanraden.
Die steekproefgrootte, daar is niet zo heel veel over te zeggen, wat zou je maximaal zelf aankunnen ?
Met vriendelijke groet
JaDeX
jadex
7-7-2003
#13002 - Statistiek - Student universiteit